zondag 18 maart 2012

Satan leren kennen om geestelijk te kunnen groeien

Towards Spiritual Maturity. Overcoming All Evil in the Christian Life.

De auteur van dit werkje was een Schotse predikant, geboren in 1911, overleden in 1997. Van 1945 tot zijn dood diende hij de gemeente van Aberdeen. Hij is bekend geworden om zijn ‘expositional preaching’, het preken waarbij de tekst van de Schrift stapsgewijs wordt uitgelegd.
Hij was meer een prediker dan een schrijver. Towards Spiritual Maturity is een klein werkje van zijn hand. De ondertitel luidt, wat pretentieus: ‘Overcoming all evil in the Christian life’.

Still behandelt drie dimensies van het werk van Christus’ dood:

  1. de verwijdering van de zonden
  2. het omverwerpen van de macht van de zonde
  3. het verslaan van Satan

Met name de laatste dimensie krijgt de aandacht in zijn boekje. Eén van zijn stellingen is namelijk dat de persoon en het werk van de duivel de grootste belemmering is voor geestelijke volwassenheid (14).

Still begint, voor hij deze drie dimensies behandelt, met een korte verhandeling over vrede. God is zelf de God van vrede. Datgene wat God zelf is, dat wil Hij ook aan Zijn schepselen meegeven, en het in hen werken. De God van de vrede wil ons leiden in de vrede van God. Nu moeten die drie dingen (zonden, zonde en duivel) gezien worden als een belemmering tot die vrede, maar ook als dingen waar het kruis van Christus een antwoord op is. Het kruis biedt voorzieningen (provision) om het kwade eronder te krijgen, of in elk geval er zo mee om te gaan dat het geen belemmering is voor de vrede.

Wat vrede is, zegt Still aan het einde van zijn boek. Vrede is de vrijheid, om ongestoord door het kwaad, God te mogen genieten. En wie onbelemmerd toegang heeft tot die vrede, kan geestelijk volwassen worden genoemd. ‘Spiritual maturity, then, is in sight when we begin to know that freedom from sinful and carnal distraction, high or low, which affords the soul leisure for the enjoyment of God.’ (91)

Geen opmerkingen: