maandag 27 februari 2012

Dick van Keulen heeft het wiel uitgevonden

Dick van Keulen (1924) schreef een prachtig boek met mooie lessen over geestelijke groei: Groeien in geloof. Het is als Groeiboek uitgekomen, een serie boeken over geestelijke groei die hand in hand verschijnt met het tijdschrift Groei.

In hoofdstuk 13 (over belemmeringen bij het groeien) spreekt Dick over het principe van het wiel. Het wiel heeft vier spaken. Er zit een verticale lijn in en een horizontale lijn. Verticaal zijn (1) Woord en (2) gebed. Horizontaal zijn (3) wandel en (4) getuigenis. Zonder de horizontale lijn kan het wiel eigenlijk niet goed functioneren.


“Met twee spaken kan een wiel niet functioneren. In stilstand zouden die twee verticale spaken het wiel misschien nog kunnen helpen om de as in het midden te houden. Maar draaien, dat is beweging, voortgang, is uitgesloten. Na een kwartslag zou de hele zaak in elkaar zakken. Zo zakt heel ons bijbellezen en ons gebedsleven in elkaar als het niet gericht is op beweging in de richting van een doel. Dat kan alleen als we nu meer acht slaan op de twee andere spaken, namelijk de horizontale die vertellen over ons spreken en ons handelen. In een voortdurende betrokkenheid op elkaar en in een trouwe samenwerking zullen de vier spaken de nodige stabiliteit aan het wiel geven waardoor het in beweging kan worden gebracht.”

De geloofspraktijk en het getuigend discipelschap horen wezenlijk bij het geloof. Maar de spaken moeten ook in evenwicht zijn en elkaar niet tegenwerken. Zeggen moet gevolgd worden door doen; spreken en handelen moeten elkaar niet tegenspreken. “Onze daad blijkt in de bijbel steeds de toetssteen te zijn voor de betrouwbaarheid, voor de waarachtigheid van ons spreken.”

We moeten ons geloofsgoed niet koesteren in die zin dat het voor onszelf houden. We worden opgeroepen door te geven. Als een levende stroom ergens uitmondt in stilstaand water, gaat het stinken. “Wie boven op het heil gaat zitten, is doodsbenauwd dat hij wat hij nog meent te bezitten zal kwijtraken. Maar degene die heeft en weggeeft zal steeds meer ontvangen.”

Een korte weergave van dit principe is ook op internet te vinden. De genoemde citaten zijn genomen uit dat artikel.

Geen opmerkingen: