zondag 26 februari 2012

Geen groei buiten Christus om

Gelijk gij dan Christus Jezus, den Heere, hebt aangenomen, wandelt alzo in Hem; geworteld en opgebouwd in Hem, en bevestigd in het geloof, gelijkerwijs gij geleerd zijt, overvloedig zijnde in hetzelve, met dankzegging. (Kol. 2:6-7)

De Kolossenzen kregen de gedachte voorgeschoteld: als je nu Christus als je Verlosser aanneemt, dan ben je van je zonden verlost. Maar toch ben je niet echt gevorderd op de geestelijke ladder. Om volmaakt te worden, om echt te groeien, moet je je verdiepen in geheimzinnige geestelijke kennis. Over het ontstaan van de wereld en zo. En je moest je lichaam tuchtigen, afzien. Bovendien waren er ook mensen die zeiden: engelen zijn ook best belangrijk. Al de geestelijke machten en krachten vragen ieder om het zijne; houd met alle rekening.

Maar Paulus brengt daartegenin: jullie reduceren Christus. Hij is niet slechts Verlosser van zonden, Hij is ook Heer. Hij is de Eerstgeborene. Hij staat boven alle machten en krachten. Hij is algenoegzaam, de vervulling van al je behoeften. Je bent in Hem al volmaakt. Je leeft in Hem. Leef dan ook door Hem; wandel in Hem; laat Hij dan ook je leven zijn. Want buiten Christus is er echt niets dat leven kan geven. De overvloed is in Christus.

Geestelijke groei is niet voorbij Christus te vinden in geestelijke oefeningen; het is niet in kennis van de Heilige Geest; het is niet meer Bijbelkennis; het heeft niets met het voorspellen van de wederkomst te maken; het ligt niet in het ontdekken van je geestelijke gaven; het is niet groeien in goede werken. Zonder Christus is dat alles waardeloos. Ook na ontvangen genade blijft Christus centrum van het geestelijk leven!

Geen opmerkingen: